Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ακόμα

Από που να πρωτοξεκινήσω άραγε? Μου ζήτησαν να γράψω για τις εκλογές και μάλιστα υποσχέθηκα πως θα το κάνω αλλά δε θα γράψω μόνο γι'αυτό γιατί είναι πολλά αυτά που θέλω να πω. Και λέω να ξεκινήσω από κάπου και να δω που θα τελειώσω.


Για να δούμε λοιπόν... Αρχικά τα συγχαρητήρια μου στους Έλληνες ψηφοφόρους. Απέδειξαν το γεγονός ότι ο άνθρωπος ότι και να γίνει δεν αλλάζει. Τα αποτελέσματα δεν ήταν διαφορετικά από τις προηγούμενες εκλογές και έχω αναλύσει εκτενώς τις απόψεις μου πάνω στο θέμα σε προηγούμενα άρθρα. Κρίμα στο λαιμό σας λοιπόν. Ομολογουμένως βέβαια μου έδωσε ένα αίσθημα χαιρεκακίας το γεγονός ότι ο Σαμαράς δεν πρόλαβε να χαρεί τη θητεία του, αλλά κάθε πράγμα για καλό λέμε.


Καλά ως εδώ. Το ερώτημα που αναδύεται είναι τι συνέπειες θα έχουν τα αποτελέσματα αυτά στην κοινωνία. Θα το απαντήσω πολλές φορές με τον ίδιο περίπου τρόπο. Ακόμα βλέπω ανθρώπους να αυτοκτονούν για τα χρέη. Ακόμα βλέπω ανθρώπους που έχουν χάσει το μυαλό τους από τις σκοτούρες και τρελαίνονται. Ακόμα βλέπω ανθρώπους να παλεύουν με δύο και τρεις δουλειές για να βγάλουν ένα δάνειο. Ακόμα βλέπω σπίτια να διαλύονται γιατί ψάχνουν μια καλύτερη ζωή ή για να βγάλουν τα απωθημένα που τόσο καιρό δεν μπορούσαν. Ακόμα λοιπόν βλέπω την οικογένεια να χάνεται μέσα σε μία "κρίση" λες και είμαστε comics της DC.

Μακάρι να τελείωναν εδώ τα προβλήματα. Αλλά όχι. Ακόμα τα σχολεία δεν μπορούν να προσφέρουν τη γνώση που θα'πρεπε. Ακόμα οι άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και φροντηστήρια, γιατί αυτό το γαμημένο κράτος δε λέει να βοηθήσει. Ακόμα τα βιβλία μας περιέχουν αίσχη του τύπου "Η επιχείρηση είναι εξίσου σημαντική με την οικογένεια."(ΑΟΔΕ) και είναι γεμάτα τρύπες και νοηματικά κενά. Ακόμα τα παιδιά προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους παλεύοντας να βγάλουν μια εξέταση που πιθανότατα θα καθορίσει τη ζωή τους και χάνουν τα λογικά τους από την πίεση και το άγχος και καταλήγουν σαν κατατονικοί Jokerz.

Ακόμα όμως αυτά δεν έχουν σημασία για τα ΜΜΕ. Ακόμα έχουν να ασχοληθούν με το ποιος βάφτισε το παιδί του, ποια έχει κυτταρίτιδα και ποια έβαλε ολόσωμο αντί για μπικίνι. Ακόμα έχουμε άσχετους να μας παρουσιάζουν σοβαρά θέματα, γιατί ακόμα έτσι θέλουν οι εργοδότες τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Ακόμα οι περισσότεροι από αυτούς τους άσχετους πληρώνωνται περισσότερο από ένα γιατρό που σώζει ζωές, από έναν πυροσβέστη που παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα κι εγώ ακόμα χρησιμοποιώ παραδείγματα λες και είμαι σε Αμερικάνικο Δράμα.

Ακόμα όμως ο κόσμος δεν αλλάζει. Ακόμα παιδάκια χάνουν τη ζωή τους στην Αφρική. Ακόμα πεθαίνουν παιδιά από ναρκωτικά στο Compton και στο Bronx. Ακόμα άστεγοι υποφέρουν στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα άνθρωποι κινδυνεύουν από τη ραδιενέργεια στη Φουκοσίμα. Ακόμα όμως κανείς δε νοιάζεται. Ακόμα υπάρχουν δήθεν ευαισθητοποιημένα post στο Facebook, ενώ πίσω τους κρύβεται το παράπονο για το μη θερμαινόμενο κάθισμα μιας Bentley. Ακόμα περιμένουμε τους Anonymous και το ΜTV για να κάνουμε τους δήθεν ακτιβιστές από το PC ή τον καναπέ μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό είναι: Ότι ακόμα κάθομαι και κλαίγομαι στο Blog και δεν σηκώνωμαι να κάνω τίποτα. Ότι οι ΚΝίτες και οι κάθε μαλάκες κατεβαίνουν σε πορεία και εγώ δεν έχω τα αρχίδια να κατέβω ούτε για καφέ στο Σύνταγμα. Ότι το να είσαι κάτω από τα 25 είναι ομόσημο του να είσαι επαναστάτης και ενάντια στο κατεστημένο ενώ κανένας δεν ξέρει τι στον πούτσο είναι το κατεστημένο. Ότι επειδή το είδαμε στην TV ή στο Σινεμά σημαίνει πως ξέρουμε να κάνουμε επανάσταση. Ακόμα όμως το παίζουν όλοι δήθεν μάγκες πίσω από ένα κλειδωμένο σχολείο και ένα πανό που γράφει "ΚΑΤΑΛΗΨΗ" με wannabe ματωμένα γράμματα, πίσω από την ασφάλεια ότι κανείς δε θα πειράξει το σχολείο. Ακόμα όμως δεν κατεβαίνει κανένας για τον ίδιο σκοπό σε πορεία.

Έτσι για ακόμα μια φορά θα βγάλω τα εσώψυχα μου, θα τα διαβάσετε, θα μου πείτε μπράβο ωραίος και όλοι θα το ξεχάσουμε και θα αφοσοιωθούμε στο διάβασμα και την επόμενη έξοδο για ποτάκι. Γιατί ας λέμε και την αλήθεια, όλα τα παραπάνω ακόμα μας απωθούν και θέλουμε να τα ξεχάσουμε και να δούμε τη φωτεινή πλευρά: γλέντι, γκόμενες, καφρίλες. Θες δε θες κι αυτά ακόμα μας χρειάζονται.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Special: Απάντηση

"Πως θα ήταν ο κόσμος άμα υπήρχαν Υπερήρωες?" Μία από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις και όταν μου την έκανε ένας φίλος και μάλιστα ένα από τα λίγα άτομα σε όλο το Multiverse στα οποία τρέφω ειλικρινή και βαθύτατο σεβασμό, γεγονός είναι πως το μυαλό μου στρόφαρε τόσο πολύ που θα μπορούσα να γράφω για το θέμα για αιώνες ολόκληρους. Παρ'όλα αυτά έπειτα από προτροπή του προαναφερθέντος θα περιοριστώ σε μερικά από τα πιθανά σενάρια τα οποία πέρασαν από το μυαλό μου τις τελευταίες μέρες. 


Αρχικά για τη διευκόλυνση των αναγνωστών που δεν είναι και ιδιαίτερα σχετικοί με τα comics, θα χωρίσω τους ήρωες σε κατηγορίες με ανάλογα παραδείγματα:


Λεφτάδες (Batman, Green Arrow, Iron Man): Πρόκειται για τους υπερήρωες οι οποίοι έχουν αμύθητες περιουσίες στη διάθεση τους και κάποιο γεγονός άλλαξε τη ζωή τους και τους ώθησε στο να πολεμήσουν το έγκλημα.


Street (Daredevil, Luke Cage, Spiderman): Είναι οι υπερήρωες οι οποίοι έχουν κυρίως αφοσιωθεί στο να πολεμούν το έγκλημα στο δρόμο αντιμετωπίζοντας συμμορίες και μαφιόζους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας ενός απλού πολίτη.


Στρατόκαυλοι (Captain America, Flash, Green Lantern, Punisher): Η περίπτωση αυτή είναι εκείνη των υπερηρώων που κατασκευάστηκαν από ή έχουν άμεση σχέση με το Στρατό και την Αστυνομία. 


Ξένοι (Aquaman, Black Panther, Namor, Thor, Wonder Woman): Αυτοί οι υπερήρωες ανήκουν σε κρυφά βασίλεια όπως η Ατλαντίδα, ο Όλυμπος και η Asgard των Σκανδιναβών.


U.F.O (Martian Manhunter, Protector, Silver Surfer, Superman): Είναι εξωγήινοι και σχεδόν πάντα παθιάζονται με τη Γη και όντας παντοδύναμοι αναλαμβάνουν την προστασία του πλανήτη μας.


Επιστήμονες (Atom, Cyborg, Fantastic Four, Yellowjacket): Πανέξυπνοι επιστήμονες που έγιναν ήρωες μέσω των μελετών τους.


Μάγοι (Captain Marvel, Doctor Strange, Scarlet Witch, Zatanna): Υπερήρωες που απέκτησαν τις δυνάμεις τους μέσω της μαγέιας ή ασχολούνται με τα υπερφυσικά.


Πιτσιρικάδες (Teen Titans, Young Avengers): Υπερήρωες έφηβοι που πολλές φορές αποτέλεσαν βοηθούς υπερηρωών.


Μεταλλαγμένοι (X-Men): Ήρωες που είχαν τις ιδιότητας τους εκ γενετής, λόγω γενετικής ανωμαλίας και συχνά αποτελούν τα θύματα ρατσισμού στο σύμπαν της Marvel. 


Φρικιά (Gorilla Grodd, Hulk, Superboy): Υπερήρωες που δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτοι, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους δημιουργούς τους.


Αφού έγιναν οι διευκρινήσεις ας προχωρήσουμε στο ζουμί της υπόθεσης, που είναι τα σενάρια.


Σενάριον 1ον το Ρεαλιστικότερον: Ας πάμε γύρω στα 25 χρόνια πίσω. Περίεργα γεγονότα που έχουν να κάνουν με εξωγήινους συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, μα σύντομα κουκουλώνονται από τις κυβερνήσεις του κόσμου. Σύντομα αρχίζει να γίνεται λόγος για μυστηριώδη νησιά μα και πάλι το θέμα θάβεται από τα ΜΜΕ. 10 χρόνια μετά πλούσιοι βιομήχανοι ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν προσωπικές τραγωδίες. Αργότερα αναφέρονται τα πρώτα περιστατικά μεταλλαγμένων τα οποία αντιμετωπίζονται με έχθρα από πολλές επιφανείς προσωπικότητες. Στο σήμερα οι πρώτοι υπερκακοί κάνουν την εμφάνιση τους. Οι πρώτοι που σπεύδουν να τους αντιμετωπίσουν είναι τα U.F.O αποτελώντας τους πρώτους υπερήρωες του κόσμου. Στο καπάκι ως ενισχύσεις σε υπόπτως δύσκολες καταστάσεις εμφανίζονται οι Στρατόκαυλοι. Παράλληλα οι κυβερνήσεις κάνουν συμφωνίες με τους Λεφτάδες, τους Ξένους και τους Επιστήμονες. Έτσι λανσάρουν πλέον τις πρώτες ομάδες τύπου Avengers και Justice League οι οποίες θα επιβάλλουν την τάξη. Σύντομα όμως κάνουν την εμφάνιση τους οι Street και οι Πιτσιρικάδες. Απείθαρχοι ως είναι αποτελούν κίνδυνο για την υπάρχουσα τάξη των πραγμάτων και είτε στρατολογούνται είτε καταστέλλονται ησύχως. Οι μεταλλαγμένοι χαίρουν το μίσος της κοινής γνώμης και σύντομα οι ομάδες υπερηρωών αρχίζουν μια εκστρατεία υποτιθέμενης εξάλειψης. Μα η αλήθεια είναι πως οι Μεταλλαγμένοι, μαζί με τους Μάγους και τα Φρικιά θα σχηματίσουν μια Task Force που θα αναλαμβάνει απόρρητες αποστολές σε όλον τον κόσμο. Το αποτέλεσμα: οι υπερήρωες είναι το τέλειο μέσο επιβολής κυβερνήσεων και εταιριών ανά το σύμπαν, πολλές φορές πολεμώντας σε ψεύτικες μάχες.


Σενάριον 2ον το Δυστοπικόν: Αυτή τη φορά τα πράγματα αλλάζουν. Τα U.F.O έρχονται στη Γη σε πιο ώριμη κατάσταση και σύντομα ξεκινούν τον αγώνα κατά του εγκλήματος. Ο κόσμος και οι κυβερνήσεις τους συμπαθούν μα τους λείπει το εθνικό στοιχείο κάτι το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι Στρατόκαυλοι. Και αυτή τη φορά οι Μεταλλαγμένοι θεωρούνται εχθροί από όλους εκτός των U.F.O. Εμπνευσμένοι από U.F.O και τους Στρατόκαυλους, οι Street και οι Πιτσιρικάδες κάνουν την εμφάνιση τους και για άλλη μια φορά είναι ατίθασοι και παίρνουν τον τίτλο ων απροσάρμοστων. Σύντομα θα έρθουν σε σύγκρουση με τους Στρατόκαυλους, οι οποίοι τώρα συνεργάζονται με τους Λεφτάδες, τους Ξένους και τους Επιστήμονες. Οι Μεταλλαγμένοι σύντομα τάσσονται με τους Street και τους Πιτσιρικάδες, αντιμέτωποι με μια εξουσία που είναι αποφασισμένη να τους καταστρέψει. Αποφασιστική επέμβαση εκτελούν Μάγοι και U.F.O χαρακτηρίζοντας τη μάχη μάταια και ικετεύουν τους λοιπούς ήρωες για ειρήνη και συναίνεση και ενώ η πράξη τους αυτή θα μπορούσε να προσφέρει την πολυπόθητη λύση στο θέμα, οι παγκόσμιοι ηγέτες τους αντιμετωπίζουν ως απειλή, αρνούνται την όποια συνδιάσκεψη μαζί τους και κινούνται επιθετικά εναντίον τους. Έτσι U.F.O και Μάγοι παίρνουν θέση και αυτοί ενάντια στην εξουσία. Η μάχη λοιπόν παίρνει θετική τροχιά για τους πλέον ονομαζόμενους αντεξουσιαστές μιας και έχουν τους πιο ισχυρούς υπερανθρώπους στη διάθεση τους. Οι ηγέτες όμως, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και απελευθερώνουν τα Φρικιά ως μέσο αντεπίθεσης. Ο πόλεμος αυτός θα συνεχίσει να μαίνεται για αιώνες. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Χιλιάδες νεκροί και νέες δικτατορίες χτίστηκαν και ελέγχονται μόνο από υπερανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί πλέον να ξεχωρίσει το καλό από το κακό στην επίγεια αυτή κόλαση.


Σενάριον 3ον το Ουτοπικόν: Πιστεύω ότι μετά τα παραπάνω, χρειαζόμαστε κάτι λίγο πιο αισιόδοξο σωστά? Λοιπόν πάλι η εκκίνηση θα γίνει όπως και στο Δυστοπικόν με τους Εξωγήινους να πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του εγκλήματος. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι μεταλλαγμένοι για να βγουν επιτέλους στο φως. Ενώ ο κόσμος τους αντιμετωπίζει αρχικά με φόβο, εκείνοι με τις ηρωικές τους πράξεις αλλάζουν την κοινή γνώμη και τελικά έχουν μεγάλη πέραση. Εμπνευσμένοι από την ξαφνική εμφάνιση των παραπάνω Επιστήμονες και Λεφτάδες χρησιμοποιούν κάθε μέσο που υπάρχει στη διάθεση τους για να βοηθήσουν αυτούς τους καλόβουλους ήρωες. Λίγο καιρό μετά εμφανίζονται οι Στρατόκαυλοι οι οποίοι αποτελούν την υπερηρωική πλευρά των κρατών. Το επόμενο βήμα είναι η εμφάνιση των Ξένων οι οποίοι απολαμβάνουν σε ίσο μερίδιο με τους άλλους. Τι άλλο έμεινε? Εμπνευσμένοι πολίτες από κάθε γωνία του πλανήτη γίνονται οι Streets και οι Πιτσιρικάδες, ενώ παράλληλα οι Μάγοι λαμβάνουν το ρόλο τους σ'αυτή τη γιορτή της δικαιοσύνης. Ακόμη και τα Φρικιά βρίσκουν του θέση τους στον κόσμο. Οι ήρωες υπερασπίζονται τον κόσμο από όλων ειδών τις απειλές: Δικτάτορες, ψυχοπαθείς τρομοκράτες και εισβολείς από άλλους γαλαξίες. Οι ήρωες αυτοί έχουν το σεβασμό των πάντων και παραμένουν αφοσιωμένοι στο σκοπό τους. Η παγκόσμια ειρήνη έχει επιτευχθεί και ο κόσμος έχει άξιους προστάτες τους οποίους μπορεί να εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. 


Κλείνοντας, πέρα από άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο και αδερφό που έγινε ο εμπνευστής αυτού του άρθρου, θέλω να πω πως αυτά ήταν μόνο μερικά από τα σενάρια που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του ερμηνεία πάνω στο θέμα. Και αυτή είναι και η ουσία, να ερμηνεύουμε τα πράγματα όπως θέλουμε εμείς και όχι όπως μας τα καθορίζουν οι άλλοι. Flame on!